Skalbti galima ir riešutais


cc foto: carinasuyin

Išgirdę, kad, pavyzdžiui, kažkas skalbia rūbus riešutais, paprastai žmonės nustemba – juk skalbimui yra naudojami tam reikalui sukurti milteliai. Jie šį darbą atlieka geriausiai, veiksmingiausiai, tiesiog „-ausiai“. Taip, galbūt mūsų patalynė po skalbimo kvepia pušimis arba jazminais, galbūt ji yra „akinamai balta“, tačiau ar tai yra būtinybė, be kurios negalime gyventi švariai ir maloniai? Ar ne per didelė įprastųjų miltelių kaina mūsų sveikatos bei aplinkos atžvilgiu?

Viskam yra alternatyvos

Visiems žinomas ir įprastas skalbimo būdas „skalbimo milteliai + skalbimo mašina“ gali likti tas pats ir skalbimo rezultatai bus tokie patys, tačiau iš Jūsų buto į aplinką nepateks nė lašas pavojingų cheminių medžiagų ir jūsų kūnas neturės sąlyčio su jomis. Tereikia pasidomėti alternatyviomis skalbimo priemonėmis, kurios galbūt yra neįprastos, galbūt kartais brangesnės (arba atvirkščiai), tačiau šiuo metu žalesnis gyvenimas reiškia paieškas ir bandymus. Taigi…

Muilo riešutai

Šią skalbimo priemonę jau gali išbandyti ir lietuviai. Tereikia nusipirkti Kinijoje, Himalajų papėdėse augančio medžio (Sapindus mukorossi) vaisių, o tiksliau, riešutų lukštų, sudėti juos į medvilninį maišelį ir įdėti jį į skalbimo mašiną kartu su skalbiniais (šie riešutai buvo platinami Klaipėdoje, parduotuvėje „Euvalita”, Priestočio g. 1A., tačiau ar šis „taškas“ tebegalioja – nežinome). Neteigsime, kad jie išskalbia visas dėmes. To negali ir paprasti milteliai, skirtingai nei mus bando įtikinti kai kurie jų gamintojai. Tačiau muilo riešutai neteršia aplinkos, „nepadovanoja“ mums dar vienos vienkartinės plastiko pakuotės, nekelia grėsmės mūsų sveikatai.

Šį skalbimo būdą dažniausiai renkasi dviejų rūšių žmonės: pirmieji yra „žaliai“ mąstantieji, kuriems rūpi jų veiksmų įtaka aplinkai, antrieji – alergiški įvairioms cheminėms medžiagoms žmonės. Šių riešutų putojimą ir skalbiančias savybes sukelia juose esančios medžiagos saponinai, kurie, kaip jau senovėje žmonės pastebėjo, padeda pašalinti nešvarumus ir dėmes. Sapo lotyniškai reiškia muilą. Todėl nėra ko stebėtis lotyniškuoju šio medžio pavadinimu Sapindus mukorossi. Muilmedžio ekstraktai yra naudojami šampūnų bei kitų produktų gamyboje. Savaime suprantama, kad tai, jog produktas yra natūralus ir neteršiantis, nereiškia, kad jis yra 100 % ekologiškas. Nežinia, kaip muilmedžiai auginami, tačiau akivaizdu, jog nuo Indijos iki Amerikos arba Europos yra gana didelis atstumas, taigi pervežimo problema yra tuo pačiu ir aplinkosauginė problema. Nejaugi neturime nieko skalbiančio ir natūralaus čia pat, Lietuvoje?

Putojantys augalai mūsų krašte

Lietuvoje taip pat yra augalų, turinčių saponinų, kai kurie jų yra reti, tačiau kiti – nesunkiai aptinkami mūsų pievose ar net gėlių darželiuose. Mažais kiekiais saponinų rasite daugelyje augalų, tačiau šiek didesnį kiekį turi šie augalai: vaistinės putokšlės (Polygala senega), mėlynieji palemonai (Polemonium coeruleum), pavasarinės raktažolės (Primula veris), dirviniai asiūkliai (Equisetum arvense), vaistiniai putokliai (Saponaria officinalis), plikieji skleisteniai (Herniara glabra).

Tačiau net žinant šiuos augalus ir jų savybes, kurios, sprendžiant iš lietuviškųjų pavadinimų, buvo ne paslaptis ir mūsų protėviams, kyla klausimas, kaip šiuos augalus naudoti skalbimui. Šis bei tas vis dėlto yra žinoma.

Norint skalbimui naudoti vaistinių putoklių šakniastiebius, reikia juos susmulkinti ir sudžiovinti. Paskui 20 minučių virinti vandenyje (1 litro šakniastiebių nuoviro užtenka 10 litrų vandens). Atšaldžius ir nukošus nuovirą į jį jau galima merkti skalbinius ir palikti mirkti parai laiko. Po to – įpilama šiek tiek šilto vandens, išskalbiama, išskalaujama. [Receptas iš forumo Esu tiems, kam esu – sveikas ir natūralus gyvenimo būdas]

Kaštonai irgi skalbia

Skandinavijos šalyse žmonės iš kaštono vaisių išmoko daryti skalbimo priemonę, o likučius sunaudoti maistui. Sumaltus kaštonų vaisius užpila šiltu vandeniu su trupučiu sodos, laiko parą, , paskui nusunkia ir gauna pačią ekologiškiausią skalbimo priemonę vilnai ir šilkui skalbti. Likusią kaštonų masę daug kartų perplaudavo vis nauju vandeniu ir dėdavo į kepamą duoną.

Eko-kamuoliai

Augalai skalbimui buvo naudojami nuo seno ir įvairiausiuose pasaulio kampeliuose. Kiek tokios priemonės veiksmingos, kiek ne – reikia klausti tai išbandžiusių žmonių (komentaruose galite pasidalinti savo bandymais ir patirtimi).

Tačiau pasaulinėje rinkoje yra ekologiškų skalbimo būdų, kurie sukurti visai neseniai ir tebėra tobulinami. Pavyzdžiui, dėl daugelyje apylinkių esančio „kieto“ vandens bet koks skalbimas tampa sudėtingesnis, nesvarbu, ar naudojate įprastas skalbimo priemones, ar muilo riešutus. Juk ne veltui be skalbimo miltelių atskirai prekiaujama ir vandens minkštikliais. Kaip jų pakaitalas yra išrasti magnetiniai eko-kamuoliai kurie vandenyje sukelia jonizacijos procesus ir tai esą minkština vandenį. Naudojant eko-kamuolius prireikia daug mažiau skalbimo priemonių. Interneto svetainėje Sveiki Produktai siūloma įsigyti tokius eko-kamuolius, kurie „skalbia“ be skalbimo miltelių.

Moteris, išbandžiusi juos pati, rašo:

Skalbia neblogai, tik nepašalina dėmių ir nebalina baltų rūbų. Bet manau, kad tai ekologiškiausia, ką šiuo metu turime. Aš jais skalbiu tamsius ir margus bei vienspalvius rūbus, prieš tai dėmes praplovusi muilu. O baltus rūbus, pavyzdžiui, medicininius chalatus, skalbiu „Amway“ milteliais (gal vėliau, kai turėsiu daugiau laiko, grįšiu prie chalatų virinimo, kaip studijų laikais. Tuomet visai nebereikės miltelių). – Ingrida

Ekologiškos, bet įprastos skalbimo priemonės

Vis dėlto tiems, kurie nėra linkę eksperimentuoti, o tiesiog nori įsigyti įprastai naudojamų miltelių, taip pat yra alternatyvų. Jau yra įmonių, atvežančių į Lietuvą skalbimo miltelių, tinkančių alergiškiems žmonėms, nepavojingų sveikatai ir lengvai suyrančių gamtoje. Informaciją apie juos galite rasti interneto svetainėse www.rasakila.lt bei www.sanga.lt. Net paprastuose prekybos centruose galima išsirinkti „žalesnių“ skalbimo priemonių. Renkantis miltelius, reikia perskaityti jų sudėtį. Kuo mažiau putojimą sukeliančių cheminių medžiagų, kuo mažiau kvepiančiųjų komponentų, tuo saugiau ir sveikiau. Lietuvos alergologų nuomone, geriausia naudoti lietuviškus skalbimo miltelius (juose esą nėra chloro) arba, pavyzdžiui, „Ringuvos” muilo lakštelius. Ūkinis muilas – geriausia vaikiškų drabužių ir patalynės skalbimo priemonė, mat jame nėra alergiją sukeliančių medžiagų ir cheminių priedų.

Ieva Vaivaraitė

Atsakymų: 19

  1. o kaip tie kažkokie kamuoliukai, kur maximoj atsirado? atseit juos įmeti į mašiną ir išsiskalbia viskas be jokių chemikalų? ar čia tas pats kaip tie eko kamuoliai? aš nežinojau kad ten dėl vandens kietumo jų reik, galvoju, gal tiesiog kai mašina sukasi, tai jie daužosi į rūbus ir “išmuša“ nešvarumus? (: ar labai nusišneku

  2. […] Skalbimo miltelius ir kitas švaros priemones galima pakeisti gamtos produktais, įskaitant ir riešutus. Būtų gerai, kad „skalbimo riešutai“ augtų Lietuvoje, antraip transportavimas […]

  3. Ieva, o pati ar bandei kada kaštonais arba riešutais skalbti? Įdomu būtų paskaityt ne teorinės medžiagos, o praktinio eksperimento rezultatus.

  4. Bandžiau riešutais :) Rezultatas geras, tačiau rūbai nebuvo ten su jokiom “super“ dėmėm ;)
    Kaštonų prisidžiovinus, bet nei maliau, nei bandžiau (reikės reikės…) – beje, kiek žinau, jų miltelius restauratoriai naudoja įvairių dalykėlių valymui.
    O šiaip skalbimui naudoju Almawin skalbimo miltelius (tinginė :}) arba muilus (ūkišką, Medimix’ą ..).

  5. nothingonthisside |Atsakyti

    Pirmą kart matau, kad wordpress’e būtų rašoma apie tokius dalykus. ačiū už nustebinimą ;)

  6. Ką tik išbandžiau muilmedžio riešutus – rezultatu esu visai patenkintas, taip darysiu ir ateityje (tik kitą kartą gal vietinius augalus naudosiu, jei prisiruošiu jų). Aiškių dėmių ant baltų rūbų gal jie ir nepanaikina, bet nemanau, kad verta dėti pusę kg chemikalų ant savo rūbų tam, kad atsisveikinti su įsitvirtinusiais medžiagoje nešvarumais.

  7. Bandžiau riešutais, pakankamai gerai išskalbia, ir skalbiklio nereikia – rūbai ir taip minkšti būna. Dabar tik jais ir skalbiu, nebent kokias didesnes dėmes su muilu patrinu.
    Labai patogu kur nors keliaujant, pavyzdžiui, kokioj nors klimato kaitos stovykloj – keletas riešutukų neužima daug vietos kuprinėj tranzuojant.

  8. Be to, su riešutais skalbti PIGIAU nei skalbimo milteliais. Sutaupoma ir vandens, nes reikia mažiau perplovimų.

  9. Labai geras aprašymas ir paaiškinimas, kaip skalbti riešutais:
    http://www.nojusta.lt/muiloriesutai/

  10. Jau 3metai Lietuvos rinkoje GNLD prekiauja ekologiskomis ir ekonomiskomis skalbimo priemonemis.Susiraskite konsultantus http://www.harmonija.visiems.lt
    ir naudokite “SUKURTUS GAMTOS IR PAREMTUS MOKSLO“produktus.

  11. skaiciau kazkoki straipsni, kad europieciai skalbdami tais muilo riesutais daro meskos paslauga gamtai. sitie riesutai yra ivezami is indijos. indijoje zmones riesutais skalbe nuo seno, o dabar jie isvezami i europa, ir parduodami brangiai, patys indai jau nebegali ju ipirkti, ir jiems pigiau skalbti cheminemis priemonemis, o ten gi nera jokiu valymo irenginiu, nieko, vanduo yra nuleidziamas tiesiai i upes.
    ir siaip man atrodo nieko cia tokio ekologisko skalbti su priemonemis, kad ir naturaliomis, bet jeigu jos atveztos is kito pasaulio galo. gerai, sigurdai, kad parasei ir apie lietuviskus budus :) bandziau kazkada daryti ta kastonu muila, bet gavosi tikrai sh. ;-)

  12. Nesuprantu, kodel putoja vanduo skalbiant su rutuliais? ten irgi granulese skalbimo milteliai?

  13. Didmeninė ir mažmeninė prekyba muilo riešutais.
    Muilo riešutai – ekologiška skalbimo priemonė alergiškiem ir ekologija suprantantiems žmonėm,taip pat tinka kūdikių drabužėliam skalbti.Neerzina odos ir nesukelia niežulio.Tinka skalbti tiek rankomis,tiek skalbimo mašinomis. Ekonomiška-1kg riešutų užtenka naudoti iki 150 skalbimų. Nereikia naudoti audinių minkštiklio.Universalus pritaikymas atliekant namų ruošą vonioje,virtuveje,sode kovai prieš kenkejus. Riešutai yra šių metų derliaus.
    Mažmeninė pakuotės kaina:
    100g -10 Lt
    250g- 18 Lt
    500g-30 Lt
    1kg-58 Lt
    Perkant didesni kieki taikomos nuolaidos.
    Vilnius +370 601 47247
    Klaipėda +370 611 74374
    Kaunas +3700 645 09461

  14. skalbiu skalbimo rutuliais. Kainos jau nebe kosmines. Tikrai esu patenkinta. Turiu naturalu burbula, kuri naudoju kudikiui (jis skalbia prasciau), bet skalbia ir tikrai nieks nesmirdi, ir turiu universalu tas ima gerai. Aisku ne Ariel, bet ir tikrai ne dosia ir sutaupau belekiek pinigu.

  15. Bandziau ir muilo riesutus ir dabar turiu naturalu skalbimo rutuli, ne su presuotais skalbimo milteliais, o su keraminemis granulemis. Esu jais patenkinta, o kai skalbiau patalyne su rutuliu vanduo putojo nuo patalyneje likusiu skalbimo milteliu. Muilo riesutau universalesni, pasidarau skysti ir grindims plaut, indams, pilu i sampuna… Zodziu kai labai nori gali issiverst ir be chemijos (arba su maziau) :)

  16. Ecogenie skalbimo kamuolys

    Ecogenie skalbimo kamuolys skirtas rūbų skalbimui nenaudojant skalbimo
    miltelių. Jis puikiai tinka skalbti alergiškų ir jautrią odą
    turinčių žmonių rūbus.
    Ecogenie skalbimo rutulio vidinė sudėtis: viduje yra 4 rūšių keramikinės granulės,kurios yra pagamintos iš naturalių medžiagų:
    1. Granulės su infraraudonaisiais spinduliais ir neigiamais jonais.Šitos granulės padaro vandenį minkštą,švarų,stipriai aktyvu, kuris labia lengvai ištirpdo ir nuima įvairias purvo dėmes nuo audeklo.
    2. Šarminės granulės – PH spektro lygmenyje, (kurią turi ir cheminės priemonės). Pašalina įvairias aliejines dėmes.
    3. Chloro pašalinimo granulės – Jos pašalina chlorido junginį vandenyje,tuo pačiu vandenį stipriai suminkštindamos.
    4. Antibakterinės granulės – tai dezinfekuojančios granulės, kurios naikina įvairias bakterijas esančias vandenyje ir skalbimo mašinos viduje.Todėl Jūsų skalbiniai išlieka sveiki ir gražūs,o skalbimo mašinos tarnaus Jums ilgesnį laiką.

    Ecogenie skalbimo kamuolį labai patogu naudoti – jis kompaktiškas,
    negadina skalbimo mašinos ir neįtakoja jos veikimo. Tinka skalbti
    pasirinkta programa ir norimoje temperatūroje. Pagamintas iš lanksčios
    medžiagos ir nekelia triukšmo veikiant skalbimo mašinai. Skalbimo
    milteliuose esantys fosfatai ir chemikalai lieka audiniuose, dirgina odą,
    nuo jų blunka drabužių spalvos ir silpnėja audinys.

    Įdėkite jį į skalbimo mašiną kartu su skalbiniais, ir Jūsų spalvoti
    ar balti drabužiai išsiskalbs kuo švariausiai – lyg skalbtumėte
    naudodami skalbimo miltelius. Ecogenie kamuolio sudėtyje nėra žalingų
    fosfatų ar kitų chemikalų, kurių yra įprastuose skalbimo milteliuose.

    Kodėl verta rinktis Ecogenie kamuolį:

    1.Ekonomiška – nereikia skalbimo miltelių.
    2.Ekologiška – neteršia aplinkos, nekelia žalos gamtai.
    3.Puikiai tinka alergijų turintiems žmonėms.
    4.Ideali priemonė skalbti jautrių žmonių bei vaikų drabužius.
    5.Tinka visiems audiniams.
    6.Tinka skalbiant bet kokioje temperatūroje, nustačius bet kokią
    programą.
    7.Neblukina spalvų.
    8.Ilgai naudojamas – užtenka 1000 skalbimų( tai mazdaug 3 metai)

    Kaip veikia Ecogenie?

    Ecogenie kamuolio viduje yra keraminiai rutuliukai, kuriems judant kinta
    vandens paviršiaus įtempimas. Tuo pačiu metu jie išskiria neigiamus
    jonus, o jie aktyvina vandens molekules. Tuomet šios išjudina purvo
    daleles, įsiskverbusias giliai į audinio pluoštą. Drabužiai tampa
    švarūs, Jūs taupote pinigus ir nedarote žalos aplinkai.

    Naudojimas:

    1. Sudėkite skalbinius į skalbimo mašiną.
    2. Įdėkite Ecogenie kamuolį į vidų.
    3. Nustatykite skalbimo programą ir temperatūrą kaip įprasta. Nepilkite
    jokių skalbimo miltelių.
    4. Drabužiams išsiskalbus, leiskite išdžiūti ir Ecogenie kamuoliui.
    Skalbimo rutulys skirtas skalbimui buitine skalbimo mašina, iki 5 kg skalbinių( 5kg ir daugiau rekomenduojama 2 Ecogenie skalbimo kamuoliai)

    KAINA 50LT.

    Pasiteirauti email. anioniklotai@gmail.com

  17. tai kad akcija tiems eko kamuoliams – dabar tik 39 Lt

  18. Šiandien mano adidas džemperiai bus skabiami riešutais .:D

  19. Aš skalbiu muilo riešutais ir skalauju balto vyno actu; labai patenkinta!

Parašykite komentarą