Kai kurie žmonės yra gėjai – ar tai taip sunku suprasti ir toleruoti?

Kai kurie žmonės yra gėjai - ar tai taip sunku suprasti ir toleruoti?
cc mrmanc

Homofobija yra kaip niekad aktuali tema šiandieninėje Lietuvoje. Kol Seimas ir Vilniaus savivaldybė (kurių dauguma narių ir darbuotojų yra sovietiniais laikais užaugę piliečiai, kuriems buvo įskiepyta daug „geros“ ir „ojektyvios“ informacijos apie homoseksualumą) bando visaip priešintis ES tolerancijos skatinimo projektams, švietimo įstaigos ir nevyriausybinės organizacijos savo iniciatyva parodo, kad sovietiniai stereotipai, kuriais vis dar vadovaujasi nemaža mūsų visuomenės dalis, yra jau atgyvenę ir ateities tolerantiškoje Europos bendruomenėje neturi. Štai trečiadienį, gegužės 13 d., 18 val. VDU Socialinių tyrimų centras ir VDU Tolerancijos klubas kviečia į apskritą stalą-diskusiją „HOMOFOBIJA LIETUVOJE: priežastys, pasekmės ir panaikinimo strategijos“. Ten taip pat bus:

Marija Aušrinė Pavilionienė (Lietuvos Socialdemokratai)
Nida Vasiliauskaitė (Vilniaus Gedimino technikos universitetas)
Vytautas Valentinavičius (Tolerantiško jaunimo asociacija)
Arnas Zdanevičius (Vytauto Didžiojo universitetas)

Renginio metu bus diskutuojama nurodyta tema bei pristatomos VDU leidyklos išleistos knygos: „Heteronormos hegemonija“ ir „Nematomi piliečiai“ (hej, knygas bus galima įsigyti nemokamai!).

Šis renginys skiriamas Tarptautinei Dienai prieš Homofobiją.

Kur?
VDU Socialinių mokslų fakultetas – V. Krėvės-Mickevičiaus auditorija
(Kaunas, Donelaičio g. 52, 322 a. III aukšt.)

***

facebook Renginio reklama Facebook tinkle

Atsakymų: 57

  1. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Ir dar tai vadina “gyventi sąmoningai“. Ką pasako Europos sąjunga, tą reikia daryti. O jei bandai kiek nors savo galva pamąstyti, tai iš karto esi apšaukiamas sovietiniu mąstymu ir homofobu.

    VDU apskritai yra gėjų landynė. Prieš gėjus nieko neturiu, bet VDU propagandą gėjinę varo juodai. Man rodos tokios paskaitos ir renginiai kaip tik labiau kiršina visuomenę, o ne skatina toleranciją.

  2. Laimi, ar nori pradėti iš naujo diskusiją, kuri jau yra GT forumo puslapiuose? :)
    Puiku, kad mąstai savo galva. Noriu tą patį pasakyti apie save – jokia ES nesakė man, kaip reikia mąstyti – aš tiesiog iš esmės priešinuosi bet kokiai dezinformacijai ir socialinei nelygybei. Klausimas tada kyla, kur baigiasi tolerancijos skatinimas ir prasideda tariamoji „gėjinė propaganda“ – matomai, tu įžiūri propagandos elementus praktiškai bet kokioje viešoje veikloje, akcentuojančioje neteisybes prieš homoseksualius žmones, tuo tarpu aš matyt žiūriu į tai atlaidžiai ir skaitau, kad kol mūsų visuomenė kreivai žiūrės į du vyrus, einančius gatve susikibus rankomis, tol bus reikalingi reiginiai, skatinantys toleranciją kitokiems nei du arba aš.

  3. Ar tikrai visi turi manyti ir į viską žiūrėti vienodai? Demokratija ir yra sistema, kur proporcingai atstovaujama įvairiems tuo metu esantiems požiūriams. O kiekvieno požiūris yra nulemtas jo betarpiškos patirties ir nėra sustingęs, o gali keistis toliau, priklausomai nuo tolesnės betarpiškos patirties. Bet kai straipsniuose ar forumuose tiesiogine ar numanoma prasme sakoma “keisk požiūrį, tu blogai mąstai, tu bukas, tu atsilikęs, tu privalai mąstyti taip kaip mes, nes mes mąstom teisingai“ arba “mūsų visuomenė yra tragiška“, tai neefektyvu. O efektyvu yra teigiamas pavyzdys. Jei laiptinėje gyvena gėjus ir kaimynai tai žino ar nujaučia, ir tas gėjus visada sveikinasi su laiptinės bobutėm, jau bobutės manys apie jį gerai. Jei daug pasiekęs Lietuvoj žinomas žmogus neslėps, kad jis gėjus, jis jau gerokai pakeis visos Lietuvos nuomonę palankumo gėjams kryptimi. Jei yra didelė baimė atsiskleisti, galima atvirai aprašyti į kokį nors populiarų žurnalą savo vidinę dramą anonimiškai. Ir jau dalis skaitytojų emociškai bus su tuo žmogum, gal ką nors permąstys. O dabar gėjai nematomi ir negirdimi(išskyrus porą aktyvistų) ir susidaro įspūdis, kad kitų nėra ir nieko jiems nereikia.
    Ir šie dalykai, susiję su lytiškumu, yra labai jautrūs. Todėl negalima to, kas gal tinka Olandijai ar kt. protestantiškoms šalims, automatiškai perkelti Lietuvai, kur požiūriai visai kitaip klostėsi. Ta istorija apie darželius ir princus, mano manymu, buvo šiurkšti klaida, suveikusi gėjų nenaudai. Man artimas šitas vaikų pedagogės požiūris, manau, labai gerai parašyta: http://www.austejosblogas.lt/2009/03/gyveno-karalius-ir-karalius-verciam-juosar-tegul-gyvena/

  4. Galbūt tavo tiesa, ezerosala.

    Kitą vertus, kaip gi tu busi atviras gėjus Lietuvoje, kai dešimteriopai padidėja riziką nukentėti pačiam? Rodyti gerą pavyzdį yra nuostabu, tačiau šiuo metu Lietuvoje tam reikia vos ne herojų. Tad kas belieka? Švietimas… arba „radikalios“ homoseksualių žmonių akcijos (paradai…), kad atkreiptų dėmesį į problemą. Ir aš skaitau, kad labai puiku, jog įvairios jaunimo organizacijos Lietuvoje jau rodo iniciatyvas ir sako aišku NE homofobijoms apraiškoms. Žinoma, visi mąsto skirtingai, ir niekas ir nesako, kad „dabar atėjo nauja mąstymo mada – mastyk šitaip!“ – jei kažkam nepatinka kitokie žmonės, tiek to – bet kai tas mąstymas perauga į atvirą prievartą ar diskriminaciją – tai jau turbūt negerai, ar ne?

  5. Lietuvoje nelaimingų žmonių daug daugiau negu gėjų. Labai daug nelaimingų vaikų. Nelaimingas = agresyvus (pasyviai arba aktyviai, priklausomai nuo temperamento) ir nesugebantis galvoti apie kitus. Nelaimingas negali būti kilnus kitiems ir tolerantiškas.

    Vis tiek manau, kad gėjų padėtis daugiau priklauso nuo pačių Lietuvos gėjų, negu nuo aplinkos ar ES nurodymų. Kas sakė, kad ką nors išsikovoti šiam pasauly yra lengva ir nereikia drąsos? Kas sakė, kad reikia laukti “nekreivo žvilgsnio“?

    Aš turbūt nepakenčiu jokių aršių kovų. Nenoriu už nieką kovot, niekam nieko primest(bent jau sąmoningai). Bandau tik suprast. Bet kažkodėl mane žeidžia žodžiai “Lietuvos visuomenė tragiška“. Juk aš irgi esu Lietuvos visuomenės 1/3000000 dalis. Lietuvos visuomenė yra VISOKIA ir turi milijonus asmeninių ir grupinių gilių priežasčių būti tokia, kokia dabar yra…

    Suprantu, kad laimingesnėj šaly viskas atrodo kitaip.

  6. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Jo, pritariu ežero salai, homofilai jau taip toli nuėjo, kad kaltina visą Lietuvą homofobija. Jei tik turi kitokią nuomonę, tai iš karto esi apšaukiamas homofobu, sovietinio mąstymo žmogumi, provincialu ir prastai išsilavinusiu.

    Nereikėtų taip niekinti visų žmonių. Kaip gėjų vadas pasako: “lietuviai – fašistai“. Niekas gi nesako, kad gėjai niekur nediskriminuojami. Aš manau, kad visi sutiks, kad gėjai kai kur ir kai kada tikrai yra diskriminuojami ir to neturėtų būti, tačiau dabar homofilai daro tokį didelį spaudimą, kad nemalonu net paprastam gėjų nediskriminuojančiam žmogui ir su tuo visiškai nesusijusiam piliečiui.

    Lazda yra perlenkta. Ir labai gaila, kad to nesupranta net išsilavinę žmonės tokie kaip Neda Vasiliauskaitė ar Marija Povilionienė. Ir kur ta jų deklaruojama tolerancija dingsta kai reikia toleruoti kitokią nei jų nuomonę? Jei tik nepritari gėjų paradui, viskas – esi homofobas, išdavikas ir neišsilavinęs sovietinio mąstymo žmogus.

    Žodžiu, skaudu, labai skaudu, kai ginant vieną socialinę grupę yra niekinami kiti.

  7. Kur ta lazda perlenkta, nelabai ir suprantu, Laimi: man asmeniškai lazdos perlenkimas yra Vilniaus merų (Imbraso, o dabar iš dalies ir Navicko) pasisakymai apie bet kokių viešų netradicinių orientacijų žmonių renginių ribojimą – šiems renginiams neva ne vieta gatvėse, užtat kontraversiškus krikščioniškus susibūrimus leidžia. Tai kaip čia nesupyksi, kai vieni yra malonėj, o kiti – ištremti?

    Ezerosala, nemanau, kad Lietuvos visuomenė yra tik tamsi ir agresyvi – Lietuvoje yra daug puikių dalykų, žmonių, gėrio potencialo – tiesiog tokiais įrašais noriu atkreipti dėmesį į tam aktualią Lietuvai problematiką, kuri anksčiau ar vėliau bus išspręsta; man kartais nesuprantama, kaip vienoj Baltijos jūros pusėj LGBT renginiai yra visos visuomenės dalis, viena iš švenčiamų švenčių, o kitoje pusėje iš to daromos problemos ir skleidžiama neapykanta. Tad aš KATEGORŠKAI nesutinku, kad kažkur yra perlenkiama lazda (kur????), ir kad nieko daryti ir nereikia, – tiesiog sėdėti ir laukti herojų, kurie galbūt rodys gerą pavyzdį (kūriant gerą gėjų įvaizdį)?

  8. Nekreipk dėmesio į tuos, kurie save vadina tolerantiškai gėjų atžvilgiu, bet jų tolerancija baigiasi fraze “esi gėjus, tai esi – nebūtinai visiems apie tai sakyti“. Tie žmonės neturi galios suprasti to, kas yra už jų vertybių ir įsitikinimų ribų. Mane kelis kartus pritrenkė vienas kolega, kuris turi žmoną, vaikų… Sakau, o tu pabandyk išmesti iš viešos diskusijos viską, kas susiję su žmona ir vaikais: kai negali ateiti į įmonės vakarėlį, nes su žmona einat į teatrą, meluot, jog vakare į svečius atvažiuos mama, o kai reikia iš darbo pasiplauti, nes reik vaiką į polikliniką nuvežt, sakyt, jog veži šunį pas veterinarą, nes anas koją susilaužė. Lazda yra perlenkiama tada, kai tu su į vieną vyrą/moterį dėl jų homoseksualumo žiūri kitaip negu į kitą. Tiesiog todėl, kad jis yra homoseksualus. Taip, imk ir užlipk ant “Stiliaus“ viršelio, pareikšk, kad esi homoseksualus – taip sakantys žmonės totaliai neįsivaizduoja, ką reiškia būti homoseksualiu. Deja, į klausimą “ką reiškia…“ atsako žiauri savižudybių statistika – homoseksualių žmonių nusižudo 2-3 kartus daugiau. Kada nors siūlau savišvietai pažiūrėti filmą For the Bible Tells Me So http://www.imdb.com/title/tt0912583/

  9. Vis dėlto pastebiu, kad mano požiūris vien per kelias dienas jau šiek tiek keičiasi(labiausiai paskaičius 2-am komentare nurodytą GT forumo gėjų temą).
    Štai benamis vakar apie tai rašė: (http://benamis.private.lt/2009/05/11/tolerastija/#disqus_thread) ir jis mąsto labai panašiai, kaip prieš savaitę aš, kol nepaskaičiau to forumo. Žmonių, turinčių požiūrį “gėjai netrukdo, bet tegu nesiafišuoja ir nieko neprašo“, yra daug, bet jie turi savų rūpesčių ir gėjais specialiai nesidomi. Todėl vis tiek reikia gėjų aktyvumo. Jeigu jau jie turi slapstytis, tai tegu bent žiniasklaidoj apie save suformuoja normalią nuomonę. Nes ką matom Delfy ir LRyte: arba gėjų vadai eilinį kartą piktinasi, kad jų nesupranta (kas yra tiesa, bet pyktis yra neigiama emocija ir sukelia tokią pat reakciją), arba parašoma apie kokį nors jauną lietuvį vaikiną, kuris gyvena užsieny su gerokai vyresniu turtingu draugu(kas yra ne mūsų reikalas, bet vėlgi…), arba apie ištvirkavimus Men’s Factory. Tai tokia ir nuomonė susidaro. Jei žiniasklaidoj būtų daugiau panašių diskusijų kaip tam GT forume, tikrai būtų labai gerai.

    Ir kad paskatintų žmones susimąstyti, kaip jie jaučiasi, kaip žmonės, dėl nepatenkintų jų teisių. Reikia kažkaip paprastai, nuoširdžiai, neformaliai tą padaryt, veikiant žmonių emocijas. Bet vis tiek nemanau, kad paradas Lietuvoj būtų geriausias variantas. Jis sukeltų daug emocijų, bet, manau, daugiausia ne tas palankias, kurių gėjams reikia. O gal tik keliems Lietuvos gėjams ir rūpi tos jų teisės? Kiti gal prisitaikę gyventi užsislaptinę ir nieko jiems netrūksta?
    Bendravimo kultūra iš abiejų pusių bloga, bet tai pusei, kuri nori kažko pasiekti, reikėtų, kad ji būtų nepriekaištinga. Gėjai turi nesipiktinti proceso lėtumu – negėjai neprivalo tučtuojau 100 proc. sutikti su jų teiginiais (dėl vaikų auginimo ir pan.), nes tai juk perversmas žmonių galvoje. Kovodami neatbaidykite tų, kurie bent stengiasi suprasti.

  10. Trumpai tariant, diskusijas reikia kelti, tik turbūt ne per abipusių kaltinimų prizmę. ;)
    Štai dar viena diskusija:

    Diskusija “Ar homoseksualai Lietuvoje diskriminuojami?“

    Gegužės 23 d., šeštadienį, 13 val. Vilniaus universiteto bibliotekos B3 auditorijoje vyks diskusija „Ar homoseksualai Lietuvoje diskriminuojami?“. Debatuose dalyvaus ne tik žinomi žmogaus teisių aktyvistai, tačiau ir PRIEŠINGĄ NUOMONĘ turintys visuomenės veikėjai.

    Renginys vyks VU Centrinės bibliotekos B3 auditorijoje (333 kab.). Patalpa yra trečiame bibliotekos aukšte.
    Adresas – Universiteto g. 3

    Po diskusijos (17 val.) visi kviečiami į kino centrą „Skalviją“ pažiūrėti filmą „Ji – vaikinas, kurį pažinojau“ (She’s A Boy I Knew), o 24 d. (sekmadienį) 16 val. „Skalvija“ rodys „Konrado vaikinai“ („Conrad boys“). Abu kino filmai nagrinėja homoseksualų bei transseksualų problemas, seansai nemokami.

  11. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Sigurdai, “Gender Loops“ buvo super didelis lazdos perlenkimas, jei to nematai tai homofilija tau galutinai akis apakino.

  12. Laimi, o kaip dar šviesti žmones, kad yra gėjų ir kad tai normalu šiame pasaulyje? Kokiais konkrečiais būdais?
    Gender Loops programa ir kitos panašios programos egzistuoja kitose ES šalyse – prigįs ir Lietuvoje su laiku, manau.

    Mes išaugome visuomenėje, kur kiekvienas vaikas nuo mažens buvo skiepyjamas pasakomis apie „princą ir princesę“, „karalių ir karalienę“… – ir štai pasirodo viena vienintelė pasaka apie netradicinės orientacijos šeimą/meilę – ir pakeliamas toks triūkšmas, lyg rytoj pasaulio pabaiga būtų.
    Kur nuoseklumas, jei jau mes skelbiamės „tolerantiškais“?

  13. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Švieskite žmones neužgauliodami jų. Konkrečiai taip, kaip šviečia Kirilkinas. Superpuikiai šviečia. O Lietuvos žmonės išrinko jį laimėtoju, žvaigžde…

    Tai, kad Gender Loops egzistuoja kitose ES šalyse, tai nieko nereiškia. Lietuva, Lenkija yra kitokios. Mums tie modeliai netinka. Dauguma lietuvių nenori suteikti daugiau teisių gėjams, prašome būti tolerantiškais ir suprasti daugumą, suprasti mus, kitaip manančius. Ir neprievartaukit mūsų priimti jūsų nuomonę.

  14. Taip, užgaulioti nėra gražu. To neturėtų būti. Kitą vertus, kartais būna taip, kad aiškiai pasisakantiems prieš homofobiją (pvz., man :)) atsibosta kartoti tą patį per tą patį ir norisi pažaisti su sarkazmu parodant koks primityvus (atsiprašau dar kartą) yra vis tik lietuvis. Na nors tu ką, bet mums visiems kada nors kantrybė baigiasi.

    Neįsivaizduoju, kas tas Kirilkinas.

    Jei Gender Loops modelis, tavo manymu, nėra visiškai tinkamas Lietuvai, tada laisvai gali parašyti šio projekto koordinatorei L.Mecajevai (email) savo pastabas ir pasiūlymą pakoreguoti programą taip, kad ji būtų pritaikyta būtent Lietuvos visuomenei. O šiaip, tai, kad „dauguma lietuvių nenori suteikti daugiau teisių gėjams“, ir yra problema – visi žmonės turi turėti lygias teises, ir galbūt kiekvienas lietuvis turėtų visų pirmą įsigyti Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją ir išmokti ją vos ne atmintinai. Hm, šiaip, neblogai būtų, kad mokyklose pagrindinėms žmogaus teisėms būtų skiriamas didelis dėmesys… gal parašyti apie tai Švietimo ministerijai? Ar ko ten dabar mokyklose mokoma? Neįsivaizduoju. ;)

  15. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Matai, primityvūs tie lietuviai, anot tavęs. Tai neužtenka sovietiniu mąstymu, provincialumu, neišprusimu ir neišsilavinimu, bei homofobija apšaukti, tai dar ir primityvūs.

    Tolerancijos prašau dar kartą kitaminčiams, nebūtinai visi turi mąstyti kaip tu.

  16. Mokykloje vienuoliktokai mokomi vokiečių kalbos iš vadovėlio, kuriame yra homoseksualių moterų auginančių vaiką nuotrauka ir vienas sakinys apie šią, kitokią šeimą. Viena nuotrauka, vienas sakinys ir Vakaro žinios/Respublika rėkia „vidurinėse mokyklose per vokiečių kalbos pamokas Lietuvos moksleiviai pratinami prie vištgaidžių santuokų. Kad būtų drąsiau, įdedama nuotrauka: dvi gaidvištės su įvaikinta mažyle.“
    Kaip nebus gėjams pikta? Sakysit, tai čia tik Tomkus toks, jis nelabai sveikas… Bet Tomkus rašo ir niekas nereaguoja. Gėjai bando reaguoti, Žurnalistų etikos komisija akla, kurčia, o visuomenė nepatenkinta – kiek galima apie tuos gėjus?! Tiek pykčio homoseksualų atžvilgiu, kiek dabar, nebuvo prieš 5 metus. Bet gal pokyčiai negali įvykti ramiai.

  17. Laimis Žmuida |Atsakyti

    “Kaip gėjams nebus pikta?“ Ogo, čia tai pasakyta. :) Matai gėjams ir Sigurdui pikta ir jie gali susinervavę bet ką sakyti, žeminti kitaminčius ir skleisti progėjinę propagandą. O štai Tomkus ir Laimis susinervinti negali, negali nė žodžio pasakyti kitokio apie gėjus. Toleruoti reikia tik gėjus, tik ES vertybes ir tik Sigurdo ir Kasteneina požiūrį, ane? :) Nelygybė, mielieji lygintojai.

  18. Na ka, grįžtam į diskusijos pradžią. :)
    Galbūt Žmuida galėtų mums detaliai paaiškinti:
    1) kur ir kaip ir kada buvo žeminami kitaminčiai? Tai, kad aš duodu suprasti, jog nemažai žmonių Lietuvoje bijo arba nekenčia gėjų, yra paprasčiausias faktas, kuris daug pagarbos lietuvių tautai nedaro (bendrąja žmogaus teisių supratimo prasme) – tą ir pabrėžiu, kartais ironiškai (atsiprašau už tai nebent).
    2) kur yra progėjinė propaganda? Ar viena-vienintelė pasaka ar vienas-vienintelis sakinys apie homoseksualią šeima yra propaganda? O koks tada turėtų būti švietimas apie LGBT šeimas? Detaliau, prašom.

    P.S. „gėjams ir Sigurdui pikta ir jie gali susinervavę bet ką sakyti…“ – na tai gal nedaryk taip, kad jie susinervuotų, nebus tada problemų su „piktais“ gėjais ir Sigurdais.

  19. Laimi, aš tamstos netildau ir diskutuoju be pykčio bei nesiekdamas jo sukelti :) Toleruoti, manau, reikia visokius, kitokius ir betkokius, kurie (!) nekenkia ir nesiekia kenkti kitiems.

  20. Manau, kad mažai kalbama spaudoje, televizijoje apie gėjų teises, apie jų problemas dėl tos pačios priežasties, dėl kurios ir gėjai bijo pasakyti, kad jie yra tokie – baimė, kad būsi neteisingai suprastas. Kartais net heteroseksualai, kurie pritaria homoseksualams ir norėtų ginti jų teises, bijo, kad kiti pradės įtarinėti, kad jie yra homoseksualūs (maždaug – kodėl turėtum ginti kažkieno teises, jei tu jiems nepriklausai).

  21. Laimi, galiu paklausti, kas konkrečiai tau gėjuose nepatinka? Ar tai, kad jie nori gyventi su mylimais žmonėmis ir nebijoti tai pripažinti draugams, šeimai, darbe, atsivesti kaip antrąsias puses į vakarėlius, šeimos susitikimus ir pan.? Ar tai, kad jie kitokie, nei tu? Bet aš irgi kažkuo kitokia nei tu, ir visi kiti žmonės irgi kažkuo kitokie. O kad jie daro tai, kas tau pačiam nepatiktų, tai gal nereikia versti jų daryti tai, kas tau patinka, o jiems nepatiktų?

  22. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Sigurdai,

    1) kur ir kaip ir kada buvo žeminami kitaminčiai?

    Jau sakiau, kitaminčiai žeminami vadinant juos sovietinio mąstymo, provincialais, neišsilavinusiais, neišprususiais, homofobais ir primityviais.

    2) kur yra progėjinė propaganda? Ar viena-vienintelė pasaka ar vienas-vienintelis sakinys apie homoseksualią šeima yra propaganda? O koks tada turėtų būti švietimas apie LGBT šeimas? Detaliau, prašom.

    O ką neužtenka vieno pavyzdžio? Sakysi ten ne propaganda? Kiek tau pavyzdžių reikia išvardinti? 10, 20, 418? Koks švietimas, tai aš tau jau sakiau – Kirilkinas, pasidomėk.

    P.S. „gėjams ir Sigurdui pikta ir jie gali susinervavę bet ką sakyti…“ – na tai gal nedaryk taip, kad jie susinervuotų, nebus tada problemų su „piktais“ gėjais ir Sigurdais.

    Tai tu nedaryk, kad aš nervuotausi. :) Pats pirmas parašei apie gėjus.

    1. 1. Joks čia pažeminimas – nejau tu manai, kad reikia vien komplimentus sakyti? Tauta vystosi būtent tada, kai kritikuojamos jos silpnos pusės, kai parodoma pirštu į vietą, kuri skauda. Ir ne tiek aš taip manau (kad Lietuvoj dar daug sovietinių stereotipų ir sekančio iš to atitinkamo „išprusinimo“), o visa Europa taip mano – turbūt BBC straipsnių ar Amnesty International pareiškimų neskaitei. Bet… nemanau, kad vertėtų dėl to pykti – kaip tik gerai, kad vat, parodoma, kur galima mums dar tobulėti. O būtent – tolerancijos srity. Gi tas pats su vegetarizmu, pats gi žinai kaip vegetaras – Lietuvoj net mitybos specialistai vis dar neigiamai atsiliepa apie augalinį mitybos būdą (ką jau kalbėti apie paprastus žmones), nors visos pasaulio sveikatos ir dietologinės įstaigos jau prieš 100 metų įrodė veg. mitybos pranašumus. O viskas dėl ko? Dėl to, kad sovietiniais laikais (kurie ir nebuvi tik blogi, nesakau tai) vegetarizmas iš pradžių buvo draudžiamas, po to neigiamas (atidaryk Sovietų enciklopediją, jei turi, ten bus parašyta „Sovietų Sąjungoje vegetarizmas pasekėjų neturi“ ;)). Tad būtent nuo tokios iškreiptos informacijos mūsų visuomenę ir reikia gydyti.

      2. Man taip ir liko neaišku, KAS yra progėjinė propaganda, ir KUR yra tokia. Jei Laimis negali man paaiškinti, gal kas kitas perfrazuos, kas buvo turėta omenyje? Ačiū.
      (Gūglinti visokius Kirilkinus neturiu laiko ir noro. Žmogus, tikrai turintis ką pasakyti, gali paaškinti LGBT švietimą ir savo žodžiais.)

      3. Aš parašiau įrašą be pykčio. Visiškai. Su ironija biški nebent. Aš manau, aš turiu teisę išsakyti savo nuomonę LGBT klausimais. Apie gėjus gi nedraudžiama rašyti? O jei kažką supykino šis tekstas, tai čia, mano manymu, akvaizdi tolerancijos kitiems stoka – įraše nėra skambių emocionalių frazių, tik perteikiama informacija iš mano taško – nieko melagingo lyg tais neprirašiau. Ar?

  23. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Karina,

    man ne homoseksualai nepatinka, o homofilai, kurie patys nebūdami gėjais skleidžia propagandą ir žemina kitus žmones išvadindami juos jau rašiau kaip.

    1. Vėl ta mistinė „propaganda“ ir „žeminimai“… Jau VDU negali diskusijos sukelti, o Sigurdas faktiškai taisyklingai savo nuomonės išsakyti… ;)

  24. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Sigurdai,

    “1. Joks čia pažeminimas – nejau tu manai, kad reikia vien komplimentus sakyti? Tauta vystosi būtent tada, kai kritikuojamos jos silpnos pusės, kai parodoma pirštu į vietą, kuri skauda. Ir ne tiek aš taip manau (kad Lietuvoj dar daug sovietinių stereotipų ir sekančio iš to atitinkamo „išprusinimo“), o visa Europa taip mano – turbūt BBC straipsnių ar Amnesty International pareiškimų neskaitei.“

    Visa Europa taip nemano, nemeluok. O pažeminimas buvo ir konkrečiai aš jį pajaučiau. Tu gini gėjus ir sakai, kad juos kažkas žemina ir niekina, diskriminuoja, o kai tau sakoma, kad tu tą patį darai su kitaminčiais, tai tu net nejauti. Suprask, mano kita nuomonė ir tai, ką tu darai man yra skaudu.

    “Bet… nemanau, kad vertėtų dėl to pykti – kaip tik gerai, kad vat, parodoma, kur galima mums dar tobulėti.“

    Tai ir ant gėjų kritikų nepyk. Kaip tik gerai, jie juk parodo baksnodami į gėjus kur ir kas yra negerai, kad šie tobulėtų. Čia pagal tavo logiką taip išeitų.

    “2. Man taip ir liko neaišku, KAS yra progėjinė propaganda, ir KUR yra tokia. Jei Laimis negali man paaiškinti“

    Aš galiu paaiškinti. Ir paaiškinau tavo paties nurodytame GT forume. Pateikiau straipsnį ir propagandos apibrėžimą. Jei nenori girdėti, tai ir neišgirsi.

    “3. Aš parašiau įrašą be pykčio. Visiškai. Su ironija biški nebent. Aš manau, aš turiu teisę išsakyti savo nuomonę LGBT klausimais. Apie gėjus gi nedraudžiama rašyti? O jei kažką supykino šis tekstas, tai čia, mano manymu, akvaizdi tolerancijos kitiems stoka“

    Malonu, :) aš irgi be pykčio ir taip pat turiu teisę išsakyti savo nuomonę LGBT klausimais ir jei tave pykina mano nuomonė, tai čia reiškia yra akivaizdi tavo tolerancijos kitaminčiams stoka.

    1. 1. Atverk prašom kokį nors straipsnį, liečiantį LGBT, ir paskaityk lietuvių komentarus, tarkim, šį, išspausdintą prieš kelias dienas – ar matai, kaip yra įžeidinėjami gėjai? O dabar, pirma, atrask kur nors mano žodžiuose panašias replikas, o antra, ar tikrai manai, kad lengva klausytis tkių įždeidinėjimų ir nieko nedaryti? Ar tikrai manai, kad po tokių žodžių negalima sakyti, jog šitaip pasisakantys lietuviai yra agresyvūs ir primityvūs? Ar konstatuoti šį faktą – tai įžeidimas tau ir šiems žmonėms?

      2. Man iki šiol neaišku, kas yra progėjinė propaganda ir kur tu ją matei, o skaityti milijoną internetinių diskusijų ir ieškoti tavo pasisakymų ir nuorodų į straipsnius aš neturiu laiko. Jei turi ką pasakyti, pasakyk savo žodžiais čia, nes kol kas tu to nepadarei. Ir – aš tikrai noriu tai žinoti. Neužmerkiu akių.

      3. Aš tave toleruoju. Manęs tavo nuomonė nepykina, bet skaitau, kad tau yra kur tobulėti, nors ir gerbiu už tavo žalias iniciatyvas.

  25. Įdomi diskusija, tik labai vienpusiška. Ir pati dažnai susiduriu su šita problema – turėdama platesnį akiratį, daugiau informacijos, stengiuosi vengti kategoriškų teiginių ir visuomet esu linkusi išklausyti ir apsvarstyti abi puses. Deja, homofobai, lygiai taip pat kaip ir vegetarizmo ar globalinio atšilimo priešininkai, dažniausiai laikosi įsikibę savo nelabai įtikinamai argumentuotos nuomonės (kita vertus, kaip išsilavinęs žmogus pripažįstu subjektiškumą ir teisę į bet kokią, net ir nelogišką, nuomonę), ir užsiėmę įrodinėdami savo tiesas, nesuvokia problemos esmės. Tol, kol visuomenėje egzistuos socialinis elgesys priešingas homoseksualams, tol šie žmonės turės teisę apginti savo teises. O dėl ES, geriau jau tikrai pasižiūrėtumėme toliau savo daržo – gal nebūtume tokie surūgę agresyvūs pesimistai vienas kito atžvilgiu :).

    Linkėjimai.

  26. Laimi,

    atsiprasau, dabar perskaičiau ir pirmam tavo komentare, kad nesi prieš gėjus, bet esi prieš tuos, kurie skleidžia gėjų propagandą. Kuo tai skiriasi? Žmonės, kurie, pasak tavęs, skleidžia propagandą, tiesiog siekia lygių teisių visiems,taip pat ir gėjams. Beje, ką reiškia terminas “gėjų LANDYNĖ“ ? Cituoju: “VDU apskritai yra gėjų landynė“. Ar šitas tavo posakis reiškia, kad gėjų universitetuose neturėtų būti? Va dėl tokių požiūrių jie ir kenčia, todėl ir rengia įvairius renginius, kuriais nori pasiekti tolerancijos ir supratimo.

    1. Laimis Žmuida |Atsakyti

      “Ar šitas tavo posakis reiškia, kad gėjų universitetuose neturėtų būti?“

      Ne, Karina, tas posakis to nereiškia. :)

  27. Laimis Žmuida |Atsakyti

    “2. Man iki šiol neaišku, kas yra progėjinė propaganda ir kur tu ją matei, o skaityti milijoną internetinių diskusijų ir ieškoti tavo pasisakymų ir nuorodų į straipsnius aš neturiu laiko. Jei turi ką pasakyti, pasakyk savo žodžiais čia, nes kol kas tu to nepadarei. Ir – aš tikrai noriu tai žinoti. Neužmerkiu akių.“

    Nori sužinoti, neužmerki akių? Prašom, savais žodžiais, čia…

    ES lietuvių neprivertė gerbti nei moterų, nei mylinčių tą pačią lytį:
    http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=21919904

    Štai tipinis eilinis delfi propagandinis straipsnis apie gėjus. Delfi labai šališkas šiuo požiūriu. Čia nerasite neigiamos informacijos apie gėjus, bet teigiamos, palaikančios ir eskaluojančios problemą yra begalės straipsnių.

    Kasteneina sakė, kad “propaganda – idėjų, teorijų skleidimas ir aiškinimas“. Ak, kaip nekalta. :) Tačiau pažiūrėkit į wiki propagandos apibrėžimą. Ten propaganda nuspalvinama labai blogom spalvom ir gretinama su totalitariniais režimais. Štai ištraukėlė:

    Kai kurie tipiški propagandos bruožai:

    * Informacija pateikiama iš vieno šaltinio
    * Nepateikiamos alternatyvios nuomonės
    * Duomenys pateikiami, nenurodant jų šaltinio
    * Duomenys iškraipomi
    * Pateikiami nepilni duomenys
    * Apie priešininkų poziciją pateikiami vien neigiami duomenys
    * Vietoje duomenų, dėl kurių diskutuojama, pateikiami duomenys, diskredituojantys politinį priešininką
    * Siūlant sprendimus, nepateikiama jų pasekmių analizė
    * Viena visuomenės grupė priešpastatoma kitai grupei
    * Kalbama apie problemas, kurias kelia visuomenės grupė, kuri įvardijama, kaip nusikalstama

    Tai vat toks yra ir minėtas delfi straipsnis. Ir daugelis delfi straipsnių. Straipsnyje lygtais užsimota rašyti apie moterų, neįgaliųjų ir gėjų (bei kitų diskriminuojamų grupių nepakantą). Tačiau apie moteris ir neįgaliuosius tik truputį užsimenama, o visas tekstas, antraštė ir paantraštės ir priekaiškai ir retorika (provincialumas, neišprusimas ir t.t.) yra apie gėjus.

    Dar atkreipkite dėmesį. Beveik visuose straipsniuose apie gėjus jūs nerasite parašyta atvejų, kad štai neleido tuoktis, įsivaikinti ar skriaudė darbe. Štai minėtam straipsnyje parašyta, kad moterų atlyginimo skirtumas nuo vyrų didėja. Įvardinta konkreti problema. O apie gėjus pritaukštas visas straipsnis ir nė viena problema nepaminėta. Na, taip, paminėta – eisenos neįsileido ir petarda šovė į vilkiką. Tai ar tik tiek rūpi gėjams? Kodėl nekalbama apie santuoką, įsivaikinimą, mažesnius atlyginimus darbe, sumušimus gatvėse, nepriėmimą į darbą, išmetimą iš troleibuso? Konkreti problema tik viena – neleidžia jiems daryti parado.

    Štai vat apie tokią propagandą aš ir kalbu. Ir delfis yra didžiausias tokios propagandos židinys. Geltonoji spauda tsakant.

    1. 1. Tu man neatsakei į klausimus ankstesniame komentare. Prašau laikytis nuoseklumo.

      2. Paskaičiau aš tą tavo delfi straipsnį – normalus straipsnis, pasakojantis apie tai, kaip yra, be fantazijų ar kažkokio aiškaus šališkumo. Šiuo atvėju būtent tu labai šališkai nori pažvelgti į bet kokį daugmaž teigiamą straipsnį apie LGBT – patikėk manimi, jau ne vienerius metus redaguoju įvairius wiki projektus, kur svarbiausia yra būti nešališkam, ir galiu tave užtikrinti, kad tokie straipsniai nė iš tolo neprimena propaganda. Apskritai, palaikomi ne gėjai, o kalbama apie lygių galimybių perspektyvas Lietuvoje. Labai tikslūs beje tos ekspertės žodžiai: „Įdomiausia tai, kad pareigūnai ar valdančiosios valdžios atstovai, kurie pagal savo funkcijas turėtų rūpintis nuosekliu lygių galimybių politikos įgyvendinimu, iš esmės eskaluoja isteriją.“ Apie gėjus straipsnyje prirašyta ne daugiau nei pusė straipsnio; priekaištai ir retorika, kuri vartojama, yra visai suprantami – lietuviai vieninteliai ES neįleido tolerancijos skatinančio vikiko, iš to ir priekaištai bei apeliavimas į nekokią kultūrą. Ir, galiausiai, tavo propagandos apibrėžimo copy/paste’inimas yra visiškai „ne v temu“ – pagal tokį analizavimo metodą tada 90% straipsnių būtų propaganda.

      3. Jei tu supranti aprašomą problemą kaip vieną vienintelį atsisakymą LGLygai turėti savo eiseną, turiu tave nuliūdinti: tu supranti reikalą gana paviršutiniškai. Visiems turėtų būti aišku, kad problema ne tame, ar leisti gėjų paradus ar ne, bet pačiame mūsų nusistatyme prieš LGBT – dėl to ir paradai vyksta. Nebūtų tavo netolerancijos apraiškų – nebūtų ir reikalo paradus daryti. O dabar ir gėjus į visas puses siunčiam, ir dar jų šventes naikinam. Priedo to, dar pripaišom „propagandą“ bet kokiam teigiamai apie LGBT atsiliepsiančiam straipsniui, o priekaištus dėl pažeidžiamų žmogaus teisių pavadiname „žeminimais lietuvių tautai“. Kaip gražu, Laimi, kaip gražu…

  28. Video: “Apie viešąjį homoseksualumą: homofobiškas ir įžeidus kalbėjimas Lietuvos žiniasklaidoje“ – http://www.tvdu.lt/node/113
    Yra neblogų minčių, kad ir apie tai, jog gėjai, lesbietės žiniasklaidoje paminima dažniausiai tada, kai kyla koks nors skandalas :)

  29. Paskaičiau pirmą kartą (nuo 90-ųjų?) „Respubliką“: Dieve, tokio šališkumo ir dezinformacijos jau seniai nemačiau! Tik žvilgtelkite į straipsnius
    http://www.respublika.lt/lt/naujienos/pasaulis/pasaulio_politika/ryga_iskrypeliams_ne/ ar http://www.respublika.lt/lt/naujienos/pasaulis/pasaulio_politika/siaubo_asaros/ – homoseksualūs asmenys vadinami atvirai „iškrypėliais“, „amoraliais“ ir pan., o pedofiliją „Respublika“, pasirodo, neskiria nuo homoseksualios orientacijos. Kur ja kur, bet ten propagandos per akis…

  30. Laimis Žmuida |Atsakyti

    “Ir – aš tikrai noriu tai žinoti. Neužmerkiu akių.“

    Sigurdai, Sigurdai nieko tu nenori suprasti. Nė neketini. :)

    1. :) kai baigiasi argumentai…

      1. Laimis Žmuida |Atsakyti

        Kai argumentų neklausoma ;)

        1. Būtent, Laimi, nesiklausai :)

          1. Laimis Žmuida

            Į save pažiūrėk :)

  31. “Kai kurie žmonės yra gėjai – ar tai taip sunku suprasti ir toleruoti“
    Yra Dievas it ikėjimas Jo žodžiu -ar tai taip sunku suprasti ir toleruoti“

    1. Yra geras blogas, kuriame daug rašoma apie religijas ir kaip toli siekia jų „tolerantiškumas“: http://llgbt.blogspot.com/ – siūlau pasiskaityti prie progos.

      Aš TOLERUOJU jūsų religiją, Dievą – suprantu jūsų įsitikinimus ir jų nebandau nei ypatingai keisti, nei žeminti. Problema prasideda tada, kai jūsų įsitikinimai sako, kad tam tikras žmonių grupes galima niekinti. Vat tada sunku tokią moralę toleruoti.

  32. isvis kaip manote ka tai normalus but kazkokiu isigymeliu? nuo kada? :D isvis nukrype zmones nuo ribu….. normalu tai kas yra sukurta D. o jis sukure vyra ir moteri kad butu drauge kurtu seima ir t.t. o ne v+v ar m+m !! NE!!! tai nesveiki zmones ir psisiskai ir t.t. isvis tokie zmones tik i pragara nukeliaus, man isties gaila ju…. kaip ir jusu visu kurie manot kad tai normalu :DDD

    1. …dar Biblija pateisina vergiją, gyvūnų kankinimą ir aukojimą, moteris laiko menkesnėmis už vyrus, ir t.t. Todėl reikėtų kažkokių rimtesnių argumentų nei gąsdinimų pragaru.

      p.s. o už rašybos klaidas į pragarą nesiunčiama? ;-)

  33. Pats kvailiausias dalykas ,kalbant apie zmogaus orientacija , manau yra tai , jog visi “ griebiasi “ uz religiniu tekstu ir politiniu istatymu. Tai – vaikiska . Tai tik i rodo zmoniu nenora suprasti save. Pakeiskite Konstitucija ir religija – atsiras velgi kitokios kalbos… TAI PINIGU PLOVIMAS. Ir nieko daugiau. Visas pasaulis suvarzytas ir nelaimingas tik del uzdrausto sekso. O lytine orientacia tampa kaip perkamas ir parduodamas produktas….ATSIKVOSEKIME MIELIEJI. Zmogus – ne preke , kokios cia manipuliacijos istatymu ir religijos temomis gali buti… Tai ne mada , tai ne ideologija , tai ne religija . Jei siandien mano sunus pareitu namo ir paklaustu : kodel parke tie du vaikinai buciavosi? As pasakyciau : – tai ju gyvenimas , jie myli vienas kita . Stai ir viskas. Jokiu kalbu apie tai kas gerai ar blogai. Tiesiog toks yra musu pasaulis. Jis toks buvo pries tukstanti metu – jis toks bus ir po tukstancio metu….patikekite. As nesakau kad homoseksualumas gerai ,ne. As tik sakau – pasaulis yra toks koks yra. Ojis yra visiskai tobulas ir kiekvienas zmogus yra absoliuciai tobulas.

  34. Nesipykit. Homoseksualumas gamtoje yra paplites reiskinys (mokslininkai sita dalyka senai pastebejo). Bet tik zmones is to daro problema.

  35. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Apelsine, nemeluok. Mokslininkai sako, kad gyvūnų pasaulyje pasitaiko biseksualus elgesys, o ne homoseksualumas. Štai prašom skaityti:
    http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=bisexual-species&page=4

    O tavo skaitytas straipsnis “Iliustruotame moksle“ apie homoseksualumo paplitimą yra propagandinis. Jį rašė ne mokslininkai, o homofilai. Su mokslu ten nieko bendro nėra, nebent tik tai, kad paimti moksliniai faktai ir iškraipyti.

    Homoseksualumo gamtoje nėra. Yra homoseksualus elgesys po kurio patinai nueina pas pateles, o patelės pas patinus. Taigi jie geriausiu atveju gali būti pavadinti biseksualais, o ne homoseksualais. Ir tai, kad paplitęs tas reiškinys yra visiškas briedas. Kalbama apie mažiau nei 1500 rūšių, kuriose stebėtas šis reiškinys. O rūšių yra per 50 000. O jei žiūrėsime rūšies viduje, tai irgi rasim labai mažus skaičius homoseksualaus elgesio. Taip, kad apie paplitimą nėr ko šnekėt, neskaityk propagandos, o eik į gamtą ir pasižiūrėk pats, nepaplitęs ten tas homoseksualumas.

    1. Mokslininkų pasaulyje homoseksualus elgesys yra aiškiai atskirtas nuo biseksualaus, – kai kurių rūšių atveju pastebėta, kad rūšies individai gali neturėti tam tikro geno, kuris skatintų juos heteroseksualiai sueičiai, todėl jų elgesys yra išskirtinai homoseksualus.

      Paskutiniais duomenimis (birž.2009), homoseksualus elgesys yra beveik universalus reiškinys gyvūnų karalystėje, aptinkamas teoriškai visuose rūšyse, nuo kirminų ik varlių ir paukščių. [1] Rūšių yra, aišku, daug, bet kad patvirtinti pastovią homoseksualumo apraišką tam tikroje rūšyje reikia nuoseklių tyrimų, laiko, pinigų… Jei aš teisingai žinau viską, tai visuose pilnai išstudijuotuose rušyse buvo aptiktas homo-/biseksualus elgesys – jei žinai kokį tyrimą, kuris studijavo rūšį nuodugniai, bet nerado tokių apraiškų, įmesk prašom nuorodą. Bet kol kas:
      „No species has been found in which homosexual behaviour has not been shown to exist, with the exception of species that never have sex at all, such as sea urchins and aphis. Moreover, a part of the animal kingdom is hermaphroditic, truly bisexual. For them, homosexuality is not an issue.“ [2], [3]

  36. Laimis Žmuida |Atsakyti

    Švedijoje stiprus homolobizmas, kuris skleidžia propagandą, iškraipo faktus, nutyli tiesą:
    http://emaso.com/lt-lithuanian/index.html

    Dabar tokį homolobizmą bandoma vykdyti ir Lietuvoje.

  37. Kokį dar homolobizmą? Pripažinti, kad „visi skirtingi – visi lygūs“, yra vadinama homolobizmu? Ar tamsta Žmuida nori, kad visuomenėje žmonės būtų skiriami į antrarūšius ir ne?

    O tavo nuorodos jau nuo pirmųjų žodžių yra labai šališkos – paskaičius tokius tekstus, norisi nekęsti visų LGBT žmonių už tai, kad jie tokiais gimė… (Beje, kaip matau, jau yra komentarų, įrodančių tavo šaltinio nepatikimumą.) Koks puikus tas jausmas, ar ne, Laimi? Koks tavo tikslas apskritai, mielasis Laimi – turėti pasaulį, kur visi gyvena sau taikiai su kitokiais, ar pasaulį, kur dauguma (kurie yra kaip tu, „sveikesni“, „normalūs“, „aukščiausios rūšies“) engia ir visaip kitaip kariauja su kitokiais (homoseksualais, vegetarais, pankais, t.t.)… m?

    1. Laimis Žmuida |Atsakyti

      Sigurdai, visai ne taip mane supratai ir visišką netiesą apie mane rašai.

      1. Aš ne prieš gėjus. Įsikalk tai sau į galvą prašau ir daugiau taip nemanyk. Aš prieš gėjus nekovoju. Aš manau, kad kiekvienas turi teisę gyventi taip, kaip jis nori. Gėjai irgi turi teisę gyventi taip, kaip jie nori.

      2. Aš pripažįstu, kad gėjai yra diskriminuojami kai kada. Taip būna, tokių žmonių pasitaiko, kurie diskriminuoja. Bet aš gėjų nedisriminuoju. Ir nepritariu tiems, kurie disriminuoja.

      3. Aš kovoju su homofilų propaganda. Jūs daug ko primeluojate. Ir tas melas, nutylėjimai, propaganda ir yra homolobizmas. Mano tikslas yra parodyti, kuriose vietose jūs meluojate.

      Štai ir dabar, Sigurdai, pasakei, kad “yra komentarų įrodančių mano šaltinio nepatikimumą“. Netiesa. Niekas ten nieko neįrodė. Ir toliau, manau, mano iškeltų mokslinių argumentų neapeis.

      Taip, kad mažiau propagandos, mielieji, skleiskite ir daugiau vaistažolių arbatėlės gerkite. Atsipalaiduosite… :)

      1. 1. Puiku.
        2. Labai gerai.
        3. a) Kur yra toji homofilų propaganda? Skatinimuose pripažinti, kad Laimis Žmuida turi ne daugiau teisių ir privilegijų nei Vladimiras Simonko?
        3. b) Kurioje vietoj tiksliai aš buvau parašęs ką nors melagingo? Ką būtent tokio esminio nutylėjau?

        1. Laimis Žmuida |Atsakyti

          Paskaityk Sigurdai aukščiau, juk jau daviau pavyzdžių, tik kaip sakiau – tu nenori jų matyti. :)

          1. :) Tebūnie taip, mielasis Laimi.

  38. Cia tik dalis vienos bendros problemos. Lietuvoje daug sunkiau buti “kitokiu“, nei, pvz, Airijoje. Manau, kad panasi situacija ir kitose buvusios TS respublikose. Tad gal reiketu akcentuoti ne homofobijos problema, bet nepriemimo problema apskritai… Gal per daug garsiai nuskambes, bet net patys budami emigrantais svetimoje saltje, lietuviai vadina vietinius airius bjauriais zodziais. Ir ne tik airius, komentaru susilaukia juodaodziai, rumunai, lenkai, kinieciai. Atrodo, kad lietuvis nejaucia visumos. Tarsi pas ji veiktu tik kairysis smegenu pusrutulis, atsakingas uz “as“, o desniysis, jauciantis “mus“-isjungtas. Girdime tik save ir visi, gyvenantys ar galvojantys kitaip – nenormalus bei nusipelno persekiojimo.
    Dziugu, kad ne visi tokie. Ir, manau, mylinciu ir suprantanciu, neskirstanciu i grupes ir kastas vis dauges.
    Nu netikiu as, kad homofobas ar rasistas paklauses paskaitele ar paskaites knyga ims ir pasikeis. Pokyciai ateina per konkrecia patirti. Todel dziaugiuosi, kad teko “pavergauti“ svetur, o mano dukre gavo progos pasimokyti klaseje, kur 17 vaiku atjeliavo is 14 saliu.
    Gal ir nera toks blogas tas reiskinys – emigracija – daug rasisiskai nusiteikusiu leituviu surado draugu juodaodziu tarpe. Ir pamate daug geju poru, tad kazin ar ims metyt i juos akmenimis, pamate ir Laisves alejoje.
    Bet as nesakysiu vaikui, kad homoseksualumas-norma. Greciau sakysiu, kad tai sunkus isbandymas, kurio niekam nelinkeciau. Tai biologijai priestaraujanti patologija, kuri visgi nesumazina zmogaus, kaip asmenybes, vertes ir jo galimybes dalyvauti visuomeneje. Atleiskit gejai, jei skaitote situs zodzius. Dabar jau galite mane uzmetyti akmenimis.

  39. […] Reading: Kai kurie žmonės yra gėjai – ar tai taip sunku suprasti ir … Panašios įmonės:Namo įrengimas kalėdinės karštligės metu « kokonasPolitikai drasko […]

  40. Laimis Žmuida :
    Švieskite žmones neužgauliodami jų. Konkrečiai taip, kaip šviečia Kirilkinas. Superpuikiai šviečia. O Lietuvos žmonės išrinko jį laimėtoju, žvaigžde…

    Pasiskaičiau čia senus komentarus, ir prisiminiau, kad gi Kirilkino močiutę kažkas primušė dėl to, kad anūkas gėjus, buvo spaudoj straipsnelis. Tai pavyzdys, kad pas mus dar vis dėl to pavojinga prisipažinti, kad esi gėjus, dėl to ir reikia šviest visuomenę.

Parašykite komentarą